A Linux az egyik legismertebb nyílt forráskódú szoftver (operációs rendszer). Eredetileg csak IBM PC gépeken futott, azonban mára nagyon sok hardver használja.

A Linux a szerverek és laptopok mellett – elsősorban nyílt forráskódja miatt – megtalálható sok összetett elektronikus eszközben, ilyenek a hálózati eszközök (például routerek), modern hordozható eszközök (például mobiltelefonok, okostelefonok, tabletek, zenelejátszók, órák), háztartási gépek, videójáték-konzolok, DVD-lejátszók.

A Linux operációs rendszer tulajdonképpen a UNIX önálló változata, amely az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bárki telepíthet egy Linux-rendszert úgy, hogy az Internetről letölti a legfrissebb rendszerkomponenseket, majd lefordítja és összerakja őket. Ezt a folyamatot nagyban megkönnyítették azzal, hogy vannak olyan fejlesztők, akik standard, előreszerkesztett csomagokat tettek közzé a könnyebb telepítést elősegítve.

Az így összeállított csomagok jóval több lehetőséget, komponenseket tartalmaznak, mint az alap Linux. Ilyen komponensek lehetnek pl. a rendszerkezelési segédprogramok, webes böngészők, szövegszerkesztő eszközök, vagy akár játékprogramok is.