A Linux Mint egy asztali számítógépekre készített Linux-disztribúció (ugyanazt a szerepet tölti be, mint a Microsoft Windows, az Apple Mac OS). A legtöbb modern rendszeren képes futni, tipikusan az x86 és x64 architektúrájú rendszerekre készült.

A Linux Mint képes együttműködni más operációs rendszerekkel (Windows, Mac OS), így automatikusan tudja kezelni a dual boot vagy multi-boot környezetet, így a felhasználó tudja eldönteni, melyik operációs rendszert szeretné elindítani.

A Linux Mint rendszer fejlesztése 2006-ban kezdődött, célja az volt, hogy az átlagfelhasználók számára használhatóbb környezetet alakítson ki mindennapi használatra. Emellett az operációs rendszer integrált szoftverekkel, szolgáltatásokkal van felszerelve. A Mint kifinomultabb asztali témát használ, amellett az egyedi Linux Mint Menüt, valamint a MintSoftware-t, ami olyan rendszereszközök csoportja, melyeket arra terveztek, hogy a rendszer irányítását, és az adminisztrációt könnyebben tudják végezni a felhasználók.

A Linux Mint a verziószámok mellett kódneveket is használ, ami megkönnyíti azt, hogy tudjuk, melyik verzióval van dolgunk. Ezek a kódnevek a betűre végződő angol női nevek, melyek betűrendben követik egymást.