Kerti tavak vízminősége, karbantartásaA kerti tavak népszerű megoldást jelenteken rengeteg ember számára, akik meg szeretnék szépíteni kertjüket, udvarukat. Azonban nem csak a kerti tó készítése a nagy feladat, hanem annak tisztán tartása, karbantartása is. Bejegyzésünkben erről lesz szó.

Karbantartást tekintve az egyik legfontosabb feladat, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk a tóból. Ha lehetőségünk van csapadékkal pótolni, akkor megkönnyíthetjük a dolgunkat, azonban ilyen nagy mennyiségű csapadékvizet nehéz rendszeresen összegyűjteni, így marad a mesterséges pótlás. Ennek legnépszerűbb megoldása a vezetékes vízzel történő feltöltés, aminek hátránya, hogy költséges mulatság lehet nagyobb kerti tavak esetén. Ha lehetőségünk van a csapadékvíz összegyűjtésére, akkor az a jobb megoldás.

A kerti tavakban az élet akkor virágzik igazán, ha a víz minősége és az egyéb környezeti tényezők kiválóak. Mivel mesterséges állóvízről van szó, a kerti tó speciális odafigyelést igényel, rendszeresen meg kell mérni a tó tulajdonságait, és ügyelni kell arra, hogy ezek a megfelelő értékek közé essenek.

Szerencsére könnyű dolgunk van a mérésre, mivel különböző tesztcsíkokkal, vagy tablettás megoldásokkal mérhetők.

A pH érték lehetőleg legyen 6,5 és 8,5 között. Ez az érték nap közben folyamatosan változik, így érdemes nem csak egyszer megmérni, hanem a nap folyamán többször is.

Vízkeménységet is célszerű mérni, és arra kell figyelni, hogy ne legyen túl alacsony, mivel az káros a tó élővilága számára.