A tudomány folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már számos típus közül választhatunk, melyek különböző előnyöket jelentenek, különböző lézeres szemműtét árak mellett. De mi alapján lehet közöttük választani? Melyik a jobb megoldás?

A legegyszerűbb kezelés a hullámfront elemzés nélküli PRK. Ez nem egyénre szabott eljárás, és sok nagy klinika nem is végzi, mivel minimálisan olcsóbb, mint a következő szint, a hullámfront elemzésre épített PRK, amely sokkal jobb eredményeket jelent.

Szintén a PRK műtétek közé tartozik az ún. No-Touch PRK, amely ugyan jobb eredményt nem jelent, mint a hullámfrontos PRK, azonban kényelmesebb a páciensek számára, ugyanis a hámeltávolítás nem mechanikusan, hanem lézer segítségével történik, így gyakorlatilag „érintés nélkül” történik a kezelés.

A következő lépcsőfok a LASIK, amely szintén hullámfront elemzésre épül, tehát személyre szabott, és nem jelentkeznek a PRK-nál előforduló kellemetlenségek, azonban a LASIK olyan szövődményekkel járhat, melyek miatt több nagy klinika sem végez LASIK szemműtéteket. Árban jobban megéri általában, mint a PRK, de ha figyelembe vesszük a kockázatokat, nem éri meg rizikózni vele.

Helyette a FEMTO a népszerű, amely az egyik legmagasabb lépcsőfokot jelenti a lézeres szemműtéteknél. A kezelés maga jóval drágább, mint az előző lehetőségek, azonban maximális biztonságot jelent, mint a PRK, minimális kellemetlenséggel, mint a LASIK. A kezelés magasabb árát az okozza, hogy két lézerre van szükség az elvégzéséhez, ami jelentős többletköltségek jelent a klinikáknak.