A szabadban, játékkal eltöltött időszak rengeteg gyerek egyik kedvenc időtöltése. Nem csak szórakozás szempontjából kiváló a kerti játékokkal eltöltött időszak, hanem számos előnnyel is rendelkeznek ezek a játékok a gyerekek számára. Ezek közül fogunk néhányat megvizsgálni.

A kerti játékok segítenek a gyerekeknek a szükséges mozgás megszerzésében. A számítógép, a tv előtt eltöltött időszak folyamatosan megnövekszik a gyerekek körében. Az egyre több otthon töltött időszak egyre kevesebb mozgással jár, amire azonban szükségük van a gyerekeknek a megfelelő fejlődéshez, az egészséghez. A kerti játékok segítségével szívesen fognak a gyerekek a szabad ég alatt, aktívan időt eltölteni.

A csoportosan eltöltött idő jó hatással van a gyerekek beszédjének, szociális képességeinek fejlesztésére is. A beszéd fejlesztésére kiváló megoldást nyújt a csoportos szórakozás, a szociális képességek fejlesztéséhez pedig egyszerűen kötelező a gyerekeknek együtt játszaniuk, időt eltölteniük. Az együtt eltöltött időszaknak köszönhetően kapcsolatok, barátságok alakulnak ki.

A kerti játékok kiválóan alkalmasak a problémamegoldó képességek fejlesztésére is. A fiatalabb gyerekek általában nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy alkalmazkodniuk kell másokhoz, hogy nem csinálhatják azt, amit ők akarnak. A játszótéren eltöltött időszak azonban az alkalmazkodásról és a problémamegoldásról szól, ugyanis általában egyszerre több gyerek van egy helyen, mint amennyi használni tudja a játékokat.