Miről is szól a falusi turizmus?

Ha kikapcsolódásról, pihenésről van szó, akkor az egyik legnépszerűbb kifejezés manapság a falusi turizmus. De mit is jelent, miről is szól?

Érdemes visszagondolni 15-20 évvel ezelőttre, amikor a nyaralás általában vagy egy vízpartot vagy valamelyik nagyobb várost jelentette. Manapság viszont sokak számára pont fordított a helyzet, és a városban eltöltött mindennapok helyett inkább a természetet, a kisebb településeket, falvakat preferálják, tehát gyakorlatilag a falusi turizmust keresik.

A falusi turizmus alatt tehát olyan szálláshelyet értünk, amely kisebb faluban, vidéken található, és általában régi stílusban épült, gyakran ezek a vendégházak. Éppen ez adja a vonzerejüket, ugyanis olyan emberek is megtapasztalhatják a vidéki életet, a vidéki pihenést, akik a városokban élnek.

Legtöbbször a falusi turizmus nem csak magát a szálláshelyet és a berendezéseket, bútorokat jelenti, hanem a hagyományőrzés, a hagyományőrző tevékenységeket is magába foglalja. A kirándulók, nyaralók megismerhetik az adott tájegység kultúráját, szokásait, életmódját.

Gyakori kikapcsolódási lehetőségek a falusi turizmus során az olyan tevékenységek, melyeket a régi időkben végeztek az emberek vidéken. Ilyenek pl. a népi mesterségek gyakorlása, a természetjárás vagy akár a vadászat is.